30.01.2017

5 PAZARTESİ ŞARKISI


Ne diyordu Pessoa 'Huzursuzluğun Kitabı'nda; "Ömrüm boyunca, hayatımı ezen koşulların bazılarından kurtulmak istedim, buna karşılık kendimi benzer başka koşullar tarafından kuşatılmış olarak bulduğum çok oldu, olayların belirsiz örgüsünde bana karşı kesin bir düşmanlık vardı, desem yeri var."

Günlerden yeni bir Pazartesi. 5 şarkılık listemiz için bugün 90'lı yıllara adım atıyor ve 1990 yılında çıkmış olan albümlerden seçtiğim beş şarkıya yer veriyorum..

Sevgiyle, aşkla ve müzikle... Hepinize Mutlu Pazartesiler...

The La's - There She Goes

1990'ların en iyi pop şarkıları listesi yapılacak olursa, The La's grubunun aynı ismi taşıyan albümlerinde yer alan "There She Goes" şarkısı mutlaka yer almalıdır. Bu şarkının bir kıza yazılmış bir aşk şarkısı mı, yoksa üstü kapalı bir uyuşturucu övgüsü mü olduğu yıllarca tartışıldı. Grubun bu albümü çıkarması tam dört yıl sürdü. Solist ve şarkı sözü yazarı Lee Mavers hırçın, kavgacı ve mükemmeliyetçi bir adamdı. Zaten bu albüm onların ilk ve son albümleri oldu. Hatta yıllar sonra Lee Mavers'a bu albüm hakkında görüşleri sorulduğunda 'nefret ettiğim, boktan bir çalışma oldu' demişti. 




Depeche Mode "Enjoy The Silence

Mart 1990'da Depeche Mode 'Violator' isimli yeni bir albüm çıkardı ve Los Angeles'taki Wherehouse Records müzik marketinde düşük katılımlı olacağı tahmin edilen imza gününe tam 30.000 hayran geldi ve bunların 5'i hastanelik oldu. O albümde yer alan 'Enjoy The Silence' grubun en büyük uluslararası hiti oldu. Fazla söz gerek yok sanırım.



Happy Mondays - Kinky Afro

Happy Mondays'in 1990 tarihli 'Pills N'Thrills And Bellyaches' albümü İngiltere listelerine 1 numaradan giriş yaptı. Albümün ismi grubun gece hayatı ve uyuşturucu temalı yaşamlarına bir gönderme yapıyordu. Peki albümde neler vardı.  Özetle; kirli endüstriyel funk ritimleri, latin, caz ve hip hop etkileri ile modern hayat, uyuşturucu, seks, şiddet, sokaklar ve serseriler hakkında Shaun Ryder'ın çarpık sesinden şarkılar. Zaten kafası hep iyi olan Happy Mondays'in çılgın elemanı Bez ne diyordu; "Başarımızı ecstasy'ye borçluyuz, birdenbire herkese anlamlı gelmeye başladık." Kaybolmuş yılların, kayıp çocukları Happy Mondays. Listemizde yer alan Kinky Afro şarkısında kendine acıyan kaçak babayla onu küçümseyen oğlu arasındaki konuşmaya yer verilir..



Sonic Youth - Dirty Boots

Sonic Youth denince hep aklıma 31 Mayıs 2005'de iptal edilen Sonic Youth Ankara konseri gelir. Sen biletini al, bir gün önce İstanbul'da sahneye çıkan grubu bekle ve sonra yeterli ilgi olmadı diye konseri iptal et. Hala çok kızgınım evet. Dünya gözüyle bu nimetten beni mahrum bırakanları gerekli yerlere havale ediyorum. Sonic Youth hakkında ne söylenebilir ki? 1981 yılında New York'ta bir araya gelen ekip, Velvet Underground'tan esinlenerek kendileri özgü bir müzikal yol belirlediler. Grubun 1990 yılında çıkan "Goo" albümü, büyük bir plak şirketinden çıkan ilk albümleri oldu. Fakat öyle deli gibi satmadı. Koyu Sonic Youth hayranları Daydream Nation albümünü hep bir adım önde tutsada Goo underground bir rock grubunun büyük bir plak şirketine geçip de ruhunu muhafaza etmesi açısından önemlidir. 




Ride - Vapour Trail


Doksanlı yılları güzel yapan shoe-gazing akımının öncülerinden rüya gibi bir isim Ride. Dört genç Oxfordshire'lı 1990 yılında Nowhere'ı çıkardı. Aslında o yıl tam bir çıkarma yılı olmuştu. Nelson Mandela hapisten, Demir Leydi Thatcher da hükümetten çıkarılmıştı. Albüm yüksek oktanlı, çılgın gitarların ağladığı, birbirinden güzel destansı şarkılarla bezenmiş bir duygusallar cumhuriyeti gibiydi. Peki yıllarca tşörtleri süsleyen o muhteşem albüm kapağına ne demeli. Mavi- yeşil bir denizdeki, güzel olduğu kadar da tehlikeli görünen sert bir dalga. Şimdi sessizce dağılabiliriz..

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...