14.02.2016

Yüksek Şatodaki Adam


Yüksek Şatodaki Adam (The Man in The High Castle), ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick tarafından 1961 yılında yazılan ve bilimkurgunun prestijli ödüllerinden Hugo'yu kazanmasını sağlayan kitap. 1982 yılında kaybettiğimiz Philip K. Dick, bu kitabıyla yaşadığımız tarih çizgisine bir alternatif sunarak şöyle diyor: "Ya ikinci Dünya Savaşı'nı Almanlar ve Japonlar kazansaydı ne olurdu?"

İnternet dünyasının önemli aktörlerinden Netflix, Yahoo ve son olarakta Amazon film ve dizi satmak, yayınlamak ve dağıtmakla kalmayıp kendi dizilerini yapmaya başladılar. İşte Amazon dizi olarak bu kitabın bir uyarlamasını seçti. Dizinin yapımcılarından biri ünlü yönetmen Ridley Scott. Senaryonun uyarlanması da The X-Files serisinin baş senaristi Frank Spotnitz’e ait.

Dizinin ilk sezonu 10 bölüm olarak tamamlandı. İlk sezonun tamamını izlemiş biri olarak fikrimi soracak olursanız, öncelikle yaratılan atmosfer harika olmuş. Birer saatlik bölümler başta sıkıcı gibi gelsede olay örgüsü ilerledikçe dizi bir bağımlılık yapıyor. Rusya çökmüş, Stalin idam edilmiş. Berlin dünyanın kalbi konumunda. Amerika bu iki süper güç arasında pay edilmiş. Bir tarafı Japonlar, diğer kısmı ise naziler yönetiyor. Ama aralarında gizli bir soğuk savaş var. Elbette kanunların işlemediği bir de tarafsız bir bölge bulunuyor. Hitler hala hayatta ama ömrünün sonlarında. Ondan sonra yaşanacak büyük bir iktidar savaşının sancıları başlamak üzere. Naziler ve Japonlar içten içe kendi aralarında yaşanacak bir savaşa hazırlanıyor. Almanya teknolojik yönden almış başını gitmiş. Japonlar ise daha çok geleneklerine bağlı bir feodal toplum gibiler. İyiler, kötüler, direnişciler, baskıcı bir ortam, Alplerde şatosunda yaşayan ve kutsal gözüyle bakılan Hitler, diğer taraftan Hitler'in mezarını kazmaya çalışanlar, korku, yıldırma, ölüm, sadece güçlülerin yaşamasına izin verilen, insanın içini karartan distopik bir dünya, para birimi mark ve yen, nereden geldiği bilinmeyen tuhaf filmler, bu filmler uğruna ölen insanlar, bu filmleri yapan Yüksek Şatodaki Adam ve garip bir şekilde biten ilk sezon finali. Özetle hepsi bu dizide...


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...