6.07.2015

Chimamanda Ngozi Adichie


Chimamanda Ngozi Adichie 1977'de Nijerya'da doğdu. Çocukluğu bu ülkede geçen yazar, üniversite eğitimi için Amerika'ya gitti. İletişim ve siyasal bilimler diploması aldı. İlk romanı 'Mor Amber' 2003 yılında yayımlandı ve bugüne kadar 28 dile çevrildi.Yazar feminist tavrıyla ülkesinde yaşayan kadınların haklarını savundu. Yazarın dört romanı bulunuyor. Bu romanlardan sonuncusu olan “Americanah”, The New York Times tarafından "2013'ün En İyi On Kitabı" listesine alındı.

Beyonce'nin 2013 yılında çıkardığı albümünde yer alan  ***Flawless adlı şarkısında, yazarın 2012'de katıldığı bir konferansta yaptığı bir çağrıya yer verdi. Ne diyordu o çağrıda;

"Kız çocuklarına fazla dikkat çekmemeyi, olduklarından küçük görünmeyi öğretiyoruz. Onlara 'Hırslarınız olabilir ama aşırıya kaçmayın, başarılı olmaya çalışın ama çok başarılı olmayın; yoksa erkekler için bir tehdit oluşturursunuz' diyoruz. Kadın olduğum için evlilik hayalleri kurmam bekleniyor. Kararlarımı aklımın bir köşesinde en önemli şeyin evlilik olduğunu tutarak almam gerekiyor. Evet, evlilik, neşe, sevgi ve karşılıklı destek kaynağı olabilir. Fakat neden sadece kız çocuklarına bunları anlatıyor, erkeklere de aynısını öğretmiyoruz?"

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...