26.06.2015

Hayvan Sevmeyen İnsan Sevemez


Dünya çok acımasız ve tuhaf bir yer. Dünyanın bir tarafında köpekler kutsanırken, diğer tarafında hurharca öldürülerek yiyecek olarak tüketiliyor.

Sosyal medyada büyük tepki görmesine ve iptal edilmesi için yürütülen kampanyalara rağmen köpek yeme festivali Çin'in Yulin kendinde başladı. Her yıl 21 Haziran'da yaz gündönümü kutlamaları sebebiyle düzenlenen festivalde binlerce köpek öldürülüyor. Festivalin durdurulması için change.org adresinde başlatılan imza kampanyasında, 1 milyondan fazla imza toplandı. Yaşanan vahşet o kadar mide bulandırıcı ki fotoğraflarını paylaşmak istemiyorum. Bu sene festivalde yaklaşık 40 bin köpeğin öldürüldüğü söyleniyor.


Bir diğer festival ise yüzümüzü güldüren türden. Hindu takvimindeki büyük kutlamalardan birisi olan Diwali (Işık Festivali) beş günlük bir sonbahar festivali olarak biliniyor. Bu beş günlük festivalde; Hinduizm’in inançlarına göre her bir günün farklı bir teması ve bunlara göre de özel kutlamaları var. 

Nepal’de Diwali, Tihar olarak bilinmektedir. Tihar Festivali'nde bütün Diwali kutlamalarında olduğu gibi lambalar gece boyunca yanar. Bu geleneğin amacı ise karanlığın içindeki aydınlığın, cehaletin içindeki bilginin açığa çıkmasıdır. Nepal'de Tihar’ın ikinci gün kutlamalarına Kukur Tihar adı verilir ve o gün köpeklerin varlıklarına adanmıştır. O gün halk köpekleri çiçeklerle süsler, yiyecek verir ve her köpeğin alınlarına kırmızı boya ile işaret konur. Bu o hayvanlara gösterilen bir saygının işaretidir. İnanışa göre köpekler ölülerin tanrısı ve hakimi olan Yama’ya koruyuculuk ederler ve aynı zamanda ölümden sonraki hayatın kapılarının koruyucularıdır. İşte o festivalden güzel kareler....










2 yorum:

Unknown dedi ki...

Yulinde köpekleri basıl öldürüyorlar bilmiyorum ama bir toplumun kültürüne saygı duymak gerekmez mi sizce de ? Eğer biz inek yiyorsak ve ineğin kutsal olduğu yerlerde bizim inek yemememiz için kampanya başlatılsa durdurur muyduk inek yemeyi, kurban bayramını? Bir kesime doğru gelen şey insanlığın başka bir yerinde yanlış kabul edilebilir ve sanırım bunun için yapabileceğimiz pek fazla bir şey yok.

Mehmet Erdogan dedi ki...

İsterseniz canlı canlı derisi yüzülen köpeklerin videosunu bir izleyin.İnek ve köpek arasında bence dağlar kadar fark var. İnekle bir insanın köpekler kadar dostluk kurduğuna şahit olmadım. Burada ki kritik nokta hayvanlara yapılan işkence. kedi olur, inek olur, balina olur, kedi olur. Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...