10.03.2015

Yürüyenler, Koşanlar ve Sürüngenler


Burak Aksak bir yazısında özetle hayat yolculuğunda ilerleyenleri üç farklı yolcu tipine göre ayırıyordu. Yürüyenler, koşanlar ve sürüngenler.

“Yürüyenler, yolun tadını çıkaran, çirkinlikleri güzelleştiren, rastladığı insanlara yarenlik eden, varılacak yerden değil de yolun kendisinden keyif alanlardır. Mutluluğu da, hüznü de, sevinci de, acıyı da doya doya yaşarlar. Yaptıkları her hareketin sonucunu düşünür, birini kırmaktansa kırılmayı tercih ederler. Sahip olduklarının kıymetini bilenlerdir yürüyenler. Az konuşur, ama çok dinlerler. Hayalleri gökyüzü kadar geniş ve mavidir. 

Koşanlar, yolda olup biten hiçbir şeyin farkına varamazlar. Tek düşündükleri varacakları yerdir. Onlar için güzel olan kafalarında yarattıkları dünyadır. Mutluluk, hüzün, sevinç, acı… Yabancıdır onlar bu duygulara. Tüm dertleri daha hızlı koşabilmektir. Sabırları yoktur, pişmanlıkları çok. Geride bıraktıkları yolun, arkalarında bıraktıkları insanların pişmanlıkları. Koşanlar çok konuşur, az dinlerler.

Sürüngenler, varacakları yere sürünerek gitmeyi tercih ederler. İlerlemek için yürümek ve koşmak tehlikelidir onlar için. Takılıp düşebilir ya da başkalarına çarpabilirler. Böyle riskleri göze alamazlar. Sürünenler, yürüyenler ya da koşanlardan daha çabuk ilerleme kaydederler. Bir sürüngen için tek tehlike ezilmektir. Sürüngenleri sevmeyen bir çift ayağa denk gelirlerse ezilebilirler. Ancak bu pek olmaz. Çünkü yalanmak, yukarıda olanın hoşuna giden bir durumdur. Sıradan bir sürüngen; yürüyenlerden, koşanlardan ve hatta kendi dışındaki tüm sürüngenlerden nefret eder. Nefretleri büyük, hayalleri küçüktür. Onlar için herkes kendi çıkarları uğruna kullanabilecekleri birer araçtır. Sürüngenler konuşmaktan çok bağırmayı tercih ederler.

Tüm bunların dışında bir de duranlar vardır. Yaşayan ölü gibidir onlar. Duranlar, konuşmamayı tercih eder. Ne yolun bir önemi vardır onlar için ne de varılacak yerin.“

Peki hisli bir kadın ne diyordu: “Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla, dünyadan gülümseyerek geçenlerin.”

Ne mutlu bizim bu hayat yolculuğunda yürüyenlerden ve gülümseyenlerden olanlara…

1 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel bir yazı okudum, teşekkürler paylaşım için

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...