1.11.2014

Şehre Gelen Film


Bu bir filmdi. Belki sıradan bir film. Fakat İsveç'te onu seyreden gençler sinemadan çıkınca otomobilleri ters çevirdiler. İngiltere'de aynı film sırasında koltuklar parçalandı ve sinema bir dans pistine döndürüldü. Amerika'da filmin sonunda coşan kızlar erkeklerin, erkeklerde kızların elbiselerini yırttılar. Fransa'da dansa filmden sonra sokaklarda devam edildi.

"Halit Kıvanç"

14 Ocak 1957 gecesi, Amerika'dan bir yıl sonra 'Rock Around The Clock' Beyoğlu Atlas Sineması'nda gösterime girdi. Polisin salonda önlemler aldığı gösterimde, o dönemde Milliyet Gazetesi'nde çalışan genç muhabir Halit Kıvanç da vardı. Ertesi gün bir gazete şöyle bir manşet attı: "Rock'n Roll filmi dün gece İstanbul'luları coşturdu. Fakat çok şükür yerli Rock'n Roll'cularımız sadece sallanıp yuvarlanmakla kaldı."

Aynı film bu kez 7 Mart 1957'de Ankara'da gösterildi. Filmin bitmesiyle Sıhhiye'deki Lozan Parkı'nın ışıkları altına koşan yüzlerce genç dans etmeye başladı. Çevre sakinlerinin şikayetleri üzerine polisler coplarına başvurarak ateşli gençlerin gazını aldı.


Bill Haley & His Comets - Rock Around The Clock

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...