1.09.2014

War Photographer


"Fotoğrafların yeterince iyi değilse, yeterince yakın değilsin."
                                                               Robert Capa

Ormanda fark edilmeden devrilen bir ağaç gibi, bir yürüme ya da oturma eylemi olduysa ve basın tarafından haber yapılmadıysa / fotoğraflanmadıysa, gerçekten olmuş mudur? Gerek şiddet yanlısı gerek barış yanlısı hareketler, şiddetin ve şiddet söyleminin haber olmak için en etkili yol olduğu gayet iyi bilinir. Şiddetin yüzünü görmediğimizde, yüzlerce ağaç devrilirken içimize hiçbir acı düşmez ve hareketten yoksun oluruz.

War Photographer (Savaş Fotoğrafçılığı), savaş fotoğrafçısı James Nachtwey hakkında belgesel bir film.

Neden Nachtwey diye sorulduğunda, onu diğerlerinden ayıran özelliğin çağdaş bir fotoğrafçı olduğunu apaçık görebiliriz, dolayısıyla çağdaş savaşlar, çatışmalar, gerilimler onun çalışmalarıdır. Katıldığı savaşlar tek taraflı, nadiren başı ve sonu olan, kurban yaratan ancak galibi olmayan çatışmalardır. Bu savaşların hiçbirinin yasaları, kuralları yoktur, çok azında bir antlaşma yapılıp, hiç biri zaferle sonuçlanmaz. 

Ona göre bir savaş fotoğrafçısı iki şekilde çalışabilir ; tarafsız bir kayıtçı olarak ya da partizan bir tarihçi olarak. "Savaş karşıtı bir fotoğrafçı kurbanların yanındadır." der Nachtwey, ona göre fotoğrafçının görevi: istatistikleri somutlaştırmak, ideolojik meşrulaştırmaya karşı çıkmak, ölümün ve acıların izlerini, savaşı uzaktan izleyenlerin, özellikle de kişisel bir tehdit hissetmeyenlerin yüzüne vurmak, dünyaya sesini duyuramayanlar için aracılık yapmaktır.

1984'den bu yana Time Dergisi'nin sözleşmeli fotoğrafçılarından olan Nachtwey, El Salvador, Nikaragua, Guatemala, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze şeridi, İsrail, Endonezya, Tayland, Hindistan, Sri Lanka, Afganistan, Filipinler, Güney Kore, Somali, Sudan, Ruanda, Güney Afrika, Rusya, Bosna, Çeçenistan, Kosova, Romanya, Brezilya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki trajediler ve krizler arasında onları görüntüleyen ve bize ulaştıran bir mercek. Nachtwey, bir savaş fotoğrafçısı olarak savaş alanında insanlığı temsil eden bir gözlemci ve onu ortadan kaldırmaya çalışan bir "insan" olarak oradan oraya gitmeye devam ediyor.

Ve belgeselin sonlarına doğru James Nachtwey soruyor:

"Eğer biz yapmazsak, kim bu işi yapacak?"

Belgeseli buradan (1. part) ve buradan (2. part) olarak izleyebilir, kendi sitesindeki diğer fotoğraflara da şuradan ulaşabilirsiniz.










Devendra Banhart - Heard Somebody Say

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...