11.09.2014

The Radio Dept. - Death to Fascism


İsveç'li The Radio Dept., özelikle Lesser Matters isimli nefis albümleri ile iyi bir çıkış yakalamış ve sonrasında 2010 yayınladıkları Clinging To A Scheme albümü ile bıraktıkları yerden yollarına devam etmişlerdi. Grup üyelerinin anlattıklarına göre asıl isim kaynağının hikayesi şu şekilde.

"Martin ve ben bir süre Norveç'te balık temizleme işinde çalıştık. İşveç Polonyalı işçileri sömürdüğü gibi, Norveç'de İsveçli işçileri sömürüyor. Norveç'te daha çok para kazanıyorsun; planımız orada altı ay kadar kalıp albüm çıkarmaya yetecek kadar parayla eve dönmekti. Cumaları, iş çıkışı yevmiyelerimizi aldıktan sonra bir grup Norveçli herif pusu kurmaya başladı. Yolda durdurup paramızı almak için bizi tartaklıyorlardı. Ama bunu ancak iki kez başarabildiler. Çünkü balık fabrikasının yakınında bir saklanma yeri keşfettik. Kendimizi değil de parayı saklamaya karar verdik. Eski, terk edilmiş bir binaydı bu. II. Dünya Savaşı zamanında Norveçli direnişçilerin korsan radyo kurduğu bir üsmüş. Orada o zamanlardan kalma günlükler ve dosyaları bulduk ve zamanla bir şekilde kendimizi onlara yakın hissettik. O yüzden İsveç'e dönünce grubun adını Radio Department koyduk, Norveç direnişçilerine hürmetimizi göstermek istedik."

Muhalif tavrı ile dikkat çeken The Radio Dept., İsveç’te gerçekleşecek seçimlerin hemen öncesinde Yugoslavyalı özgürlük savaşçısı Stjepan Filipovic’in “Smrt fasizmu, sloboda narodu” (Faşizme ölüm, insanlara özgürlük) sözlerinin kullanıldığı “Death to Fascism” adlı yeni bir şarkı yayınladı.


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...