27.09.2014

FİLMEKİMİ’NDE İZLEMENİZ GEREKEN 5 FİLM


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 13. kez düzenlenmeye hazırlanan Filmekimi’nin İstanbul ayağı 11-17 Ekim tarihlerinde yapılacak. Filmekimi’nin 13′üncüsünde, prömiyerini Sundance, Berlin, Cannes, Venedik, Toronto gibi saygın festivallerde yapan birçok filminde  bulunduğu 43 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 11-17 Ekim tarihlerinde, 7 gün boyunca İstanbul’da dört ayrı sinema salonunda sinemaya doyacağız.  Ayrıca Filmekimi  Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Trabzon’u da ziyaret edecek. İstanbul için biletlerin bugün (27 Eylül) satışa çıkacağını haber verelim ve sizler için seçtiğimiz filmlere geçelim.

Boyhood (Yön. Richard Linklater)  


Özellikle ‘Before Sunrise’ ve ‘Before Sunset’ filmleriyle sinema severlerin gönlünde ayrı bir yeri olan Richard Linklater filmi Boyhood. Filmin hikayesi en az film kadar heyecan verici. 12 sene boyunca, her yıl oyuncu ekibiyle bir araya gelen Linklater, oyuncularla birlikte “yaşlanan” bir filme imza attı. Prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yaptıktan sonra jüri üyeleri tarafından Gümüş Ayı En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen film, eleştirmenlerden tam not almıştı.

Fehér Isten (Yön. Kornél Mundruczó)


Cannes Film Festivali’nin bu sene ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünün büyük ödülünü kazanan Feher Isten eleştirmenlerden büyük övgüler almış bir yapım.  Macaristan’ı yabancı dilde en iyi film kategorisinde Oscar Ödülleri’nde temsil edecek olan film, sokak köpekleri tarafından insanoğlunun zulmüne karşı başlatılan bir isyanı anlatıyor.  Bu bağlamda Avrupa’da son yıllarda yükselen ırkçılığa sert bir eleştiri niteliği taşıyor. Filmin özellikle açılış sahnesinin dillere destan olduğu söyleniyor.

Leviathan (Yön. Andrey Zvyagintsev) 


Dönüş, Sürgün ve Elena gibi filmleriyle Rusya sinemasının son yıllardaki en heyecan verici yönetmeni olan Andrey Zvyagintsev ve onun Cannes’da En İyi Senaryo ödülünü kazanan son filmi Leviathan. Film, yönetmenin politik meseleler üzerine yoğunlaşmış en aykırı ve cesur filmi olarak gösteriliyor. 

Mommy (Yön. Xavier Dolan) 


1989 doğumlu Kanadalı yönetmen Xavier Dolan, henüz 20 yaşında ilk filmi “Annemi Öldürdüm”le kendine özgü bir sinema dili olduğunu ispat etmiş ve insanları şaşkına çevirmişti. Yönetmenin son filmi Mommy, Altın Palmiye’nin güçlü bir adayı olmasına karşın jüri tarafından Godard’ın son filmi ile birlikte jüri ödülüne layık görülmüştü. Dolan, kendisinin rol almadığı bu filminde şiddete meyilli oğlunu tek başına büyütmeye çalışan bir anneyi anlatıyor. Xavier Dolan’ın en güçlü yönlerinden bir tanesinin de bütün filmlerinde özenle seçmiş olduğu film müzikleri olduğunu hatırlatalım.

Whiplash (Yön. Damien Chazelle)  


Sundance Bağımsız Filmler Festivali’nden iki sağlam ödülle dönen bu yapım, son yılların en çok konuşulacak filmlerinden biri olacağa benziyor. Whiplash, hırslı ve sert bir caz ustasıyla genç ve hevesli bir davul öğrencisi arasındaki gelişen fırtınalı bir ilişkiye odaklanıyor.

İyi seyirler....

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...