18.09.2014

Anadolu Rock ne kadar Anadolulu?


Modern denen hayatın ve tüketim toplumunun bir yansıması olarak herşeyi bir anda tüketmek için yarışıyoruz. Bu hızlı yozlaşma sürecinde müzikte kendine düşen payı alıyor. Tek şarkıyla bir gecede şöhret olup, bize yıldız diye sunulan niceleri kısa bir süre sonra tarihin çöplüğünde unutulup gidiyor.

Ama eski topraklar öyle mi? Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray, Selda Bağcan, Mustafa Özkent, Moğollar, Ersen, Özdemir Erdoğan ve aklıma gelmeyen birçok müzik emekçisi. Birilerini yeni müzik starlarımız ilan ederken, onları hep görmezden geldik. Mos Def'in 2009 yılında çıkardığı albümde 'Supermagic' şarkısında Selda'nın, sözleri Mahsun-i Şerif’e ait olan 'İnce İnce' şarkısını sample olarak duymamızın ardından ilk defa Selda'yı tanıyanlar oldu. Oysa Selda Bağcan'ın İngiltere'de yapılan bir araştırmada Dünya'da yaşayan '80 Efsane Ses'ten biri seçildiğini ve de Selda'nın Amerika'da yayın yapan Radyo'da 'en çok istek alan Yabancı Şarkıcı' olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca Amerika'da Selda'ya Türkiye'nin 'Joan Baez'i dediklerini. Bir dönem New York’taki bazı radyolarda sabahtan akşama kadar Anadolu Rock çalındığını. Gece kulüplerinde insanların bu müzik eşliğinde dans ettiklerini. Yine İngiliz Finders Keepers plak şirketinin o döneme ait dört plağı 'Anatolian Invasion' serisi altında yeniden bastığını ve bu plakların çok kısa sürede tükendiğini biliyor muydunuz?

Bir oyun firması olan Electronic Arts'ın 2009 yılında piyasaya sürdüğü Skate 2 adlı oyunun müziklerinden biri de Selda Bağcan'ın 'İnce İnce Bir Kar Yağar' şarkısı...




Clarks diye ünlü ayakkabı markasını biliyorsunuzdur. Çünkü hayatımızın bir parçası olan modern gecekondular AVM'lerde bol bol satılıyor. İşte o marka bir dönem reklamlarında hangi şarkıyı kullanmış. Bilin bakalım; Ersen ve Dadaşlar’ın ‘Güneşe Dön Çiçeğim’ parçası. Ve o dönem bloglarda reklamda çalan müziğin ne olduğu hakkında uzun tartışmalar çıkıyor. Tarih 2007. Biz o tarihlerde Bengü & Serdar Ortaç "Korkma Kalbim", Demet Akalın "Tatil", Fatih Ürek "Hadi Hadi Hadii" ile eller havaya çoşuyoruz.



Sahi Anadolu Rock ne kadar Anadolulu? Bizim olan, bize ait olan değerlere ne kadar sahip çıkıyoruz? Asıl sorulması gereken soru bu sanırım...


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...