6.08.2014

Bugün 6 Ağustos


Sene 45,mevsim yazdı
Gökyüzünde lanet vardı
Uyumuştu tüm çocuklar
Güneş bile utanmıştı...


Bugün tarihlerden 6 Ağustos insanlık tarihinin en kara günü. 

26 Temmuz 1945, ABD'nin ezik başkanı Truman, Japonya’nın koşulsuz teslim olmasını isteyen bir deklarasyon yayınladı. Bu tarihi kara günden iki hafta önce, New Mexico Alamogordo’da ABD, atom bombasının ilk denemesini yapmıştı. Japonya ültimatonu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi.


Amerika, Güney Pasifik’teki Tinian Adası’ndan Albay Paul Tibbets yönetimindeki Enola Gay isimli B-29 Superfortress model bombardıman uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahı “Little Boy” isimli ilk atom bombasını Hiroşima'nın üzerine bıraktı. Saat 8.13’te atılan bomba saat 8.15’te Hiroşima’nın 580 metre üzerinde patladı. İlk anda 70 bin insan buharlaştı. Yüksek sıcaklıktan dolayı insanlar sinek gibi asfalta yapıştı. Bir hafta boyunca şehre asit yağdı. İki ay içerisinde radyasyon sebebiyle 70 binden fazla insan daha hayatını kaybetti. Sonrası yıllarda ölen 60 bin insan daha bu rakama eklenince toplam bilanço 200 bini geçti. Üç gün sonra sıra “Fat Man" isimli diğer bomba için hedef Fukuoka şehri idi. Fakat hava kapalı olduğu için hedef Nagazaki’ye çevrildi.

Geçtiğimiz günlerde o ölüm kusan uçağın mürettebat üyesi olan Theodore Van Kirk'in 93 yaşında eceliyle öldüğü haberi geldi. Cidden ölümün vücut bulmuş hali bu insanlar eceliyle, hiç pişman olmadan, başını duvarlara vurmadan mı öldü? Şayet öyleyse geçmiş olsun tüm insanlığa...

Orchestral Manoeuvres In The Dark - Enola Gay

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...