15.07.2014

Hippiler Ülkesi: Christiana


Christina ya da Christian Town, Avrupa’daki en büyük hippi komününün yaşadığı bir özerk alan. “Özgür Ülke” olarak bilinen Christiania komününde yaklaşık 1000 kişi yaşıyor. 1971′te askeri bir alanın hippiler tarafından işgal edilmesiyle oluşmuş olan bölge,1989 yılında oluşturulan yasayla özel statüye kavuşmuştu. 2004 yılına kadar hint kenevirini yetiştirmenin yasal olduğu bölgenin bugün en önemli geliri turizmden geliyor.




Bölgenin mülkiyeti konusunda, bölge sakinleri ve Danimarka Devleti arasında yıllardır süren bir hukuk mücadelesi yaşanıyordu. Geçtiğimiz aylarda sonuçlanan davada bölge sakinleri bu mücadeleyi kaybetmiş ve mahkeme bu toprakların mülkiyetinin Kopenhag Belediyesi’ne ait olduğunu kabul etmişti. Christiania Özgür Devlet Fonu adı altında özel bir fon oluşturan bölge sakinleri Danimarkalı yetkililerle ile pazarlığa girdi. Pazarlık sonucunda iki taraf anlaşmaya vardı. Buna göre Christiania halkı, Danimarka’ya 51,8 milyon kronu peşin para ve ilk 3 yıl için yıllık 5,3 milyon kron kira bedeli ödeyecek. Özetle, Christiania bölgesi bundan böyle bölge sakinlerinin resmi malı.



Bu kurtarılmış bölgede komünal yaşama dair ne ararsanız fazlasıyla var. Müzik, canlı performanslar, değişik sergiler, bölgeye özgü müzeler, içki, marihuana, organik gıdalar ve kendi dünyalarında yaşayan renkli, insanlar. Christina’da Amsterdam’daki gibi uyuşturucu ve seks üzerine kurulu turistik bir ortam yok.  Zaten Amsterdam’daki Red Light District’e gönderme yapılarak Christiana kendisine ‘Green Light District’ yakıştırmasını yapmış. Elbette bu yeşil dolar ya da bildiğimiz ağaç yeşili değil.



Bölge ülkenin önemli turistik merkezlerinden biri.  Christiana’da tüm paralar tek bir kasada toplanıp, bölge sakinlerinin ihtiyaçlarına göre dağıtılıyor. Sentetik uyuşturucu maddelerin, silahın ve patlayıcı maddelerin içeri sokulmasının yasak olduğu bölgenin tüm güvenliği de Danimarka polisiyle yapılan anlaşma sonrasında Christiana’nın kendi güvenlik timleri tarafından sağlanıyor. Bu bölge için en önemli ayrıntılardan biri de tıpkı Red Light District gibi kesinlikle fotoğraf çekmenin yasak olduğu. Christiana, Avrupa’nın göbeğinde 70’lerin ruhunu gerçek bir komün hayatı. Elbette bu bölgede de fakirlik mevcut ve çok zor koşullar altında hayatta kalmaya çalışan göçmenlerin durumu içler acısı. 


Şayet burayı ziyaret etmek istiyorsanız şunlara kesinlikle dikkat etmelisin. Öncelikle bu bölgede fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Ayrıca koşmak, bağırmak, kavga etmek, bölgeye araba ile girmeye çalışmak yasak. Onun haricinde dans edin, şarkı söyleyin, banklarda uyuyun, öpüşün, sokakta içkinizi için.. Hepsi serbest….

 
Jefferson Airplane - White Rabbit

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...