6.12.2013

Görkemli bir özgürlük savaşçısı: Nelson Mandela




20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca yürüttüğü mücadeleyle tanınan düşünce adamı ve karizmatik lider Nelson Mandela'yı kaybettik. Ülkesinde, saygı duyulan yaşlılara verilen "Madiba" ismiyle tanınan Mandela, hayatını Apartheid rejiminin uyguladığı ayrımcılığa karşı mücadeleye adamıştı. Mücadelesi boyunca gösterdiği azim, halkına verdiği güven ve mücadele azmi, onu bir özgürlük savaşçısı yapmıştı.

Mandela, hayat felsefesini şu sözlerle özetliyordu: “Ben, tüm insanların uyum içinde yaşadığı, eşit fırsat ve haklara sahip olduğu demokratik ve özgür bir toplum idealini savunuyorum. Bu benim, uğruna yaşayacağım ve başarıya ulaşacağını umduğum bir ideal ve gerekirse bu ideal için ölmeye de hazırım.”


Güney Afrika'da ırkçılığa karşı mücadele yürüten bir isimken, yargılanma sırasında takındığı tutum ve hapishanede gösterdiği direniş nedeniyle bütün dünyanın tanıdığı karizmatik bir lidere dönüştü. Tam 27 yıl boyunca hapis yattı ama asla mücadelesinden vazgeçmedi. Unutmayın şayet özgürlüğünüzü kaybedersiniz geriye kaybedecek bir şeyiniz kalmaz. Huzur içinde uyu özgürlük savaşçısı Mandela.

Ne demişti Cemal Süreya:

Özgürlüğün geldiği gün
O gün ölmek yasak!

Joe Strummer & The Mescaleros - Redemption Song

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...