25.11.2013

Orchestra Baobab


Baobab, Afrika savanasında yetişen görkemli bir ağaç. Yavaş büyüyen ve dayanıklı bir ağaç. Ömrü ise çok uzun. Ayrıca kutsal bir ağaç. Bu yüzden sanayide kullanılmıyor, kesilmiyor ve yakılmıyor. Çünkü inanışa göre bu ağacı kesersen lanetleniyorsun. İşte Senagal menşeli Orchestra Baobab ismini bu ağaçtan alıyor. Orchestra Baobab, Buena Vista Social Club tarzında bir Afrika halk korosu. 

Orkestra, 1970'te Dakar'da aynı isimli bir kulübün açılışı için kuruluyor ve hikaye bir romana dönüşüyor. 1970 – 1985 yıllar arasında yirminin üzerinde albüm yayınlayan Orchestra Baobab, Senegal’in en meşhur müzik grubu. Baobab Club, 1979'da kapanıyor. O süreçte ülkede yaşanan savaş ortamı bu müzikal yolculuğa sekte vuruyor. Son olarak 1987 yılında, grup müziğe ara veriyor. Tam 17 yıl sonra 2002'de yeni albüm Specialist In All Styles geliyor. Düşünün bu süreçte grubun önderi gitarist Barthelemy Attisso 15 yıl eline gitar almadan, avukatlık yapmak için Togo'ya geri dönüyordu. Ve 17 yıl boyunca Orchestra Baobab, Afro-Küban, Latin ve yerel müzikleri ve elbette politik duruşları ile gizli bir efsaneye dönüşüyordu.


Orchestra Baobab arka arka çıktıkları dünya turnesinden (Grup İstanbul semalarına da uğradı) sonra tekrar stüdyoya kapandı ve 'Made in Dakar' adlı 2007 tarihli albümünü kaydetti. Evet dünya müziğine merakınız varsa, Orchestra Baobab keşfetmek için müthiş bir hazine.

Orchestra Baobab - Bul Ma Miin

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...