18.08.2013

Looking for Freedom


Almanya'nın doğu ve batı olarak ikiye bölünmesinden sonra, Doğu Almanya'da insanlık dışı bir sömürüye tabi tutulan halk, kitleler halinde batıya kaçmaya başladılar. Doğu Almanya hükümeti bu kaçışları engellemek için Berlin'i bir duvarla ikiye ayırdı ve batıya geçişleri yasakladı. 1961 yılında Doğu Almanya (DDR) sekteri Walter Ulbricht Berlin duvarını ördürerek insanlık tarihine kara bir leke bırakacaktı.

46 km uzunluğundaki duvar sadece Berlin'i değil, sanki bütün Almanya'yı ikiye ayırdı. Şehrin tam ortasından geçen bu soğuk savaş anıtı, karşı evlerde oturan komşuları, sevgilileri, aileleri böldü. DDR rejimi kesinlikle duvar örülmeyecek demesine rağmen, bir sabah insanlar kapılarının önünde dikenli çitler ve betonla karşılaştılar. Duvarın inşaatı esnasında kaçmaya çalışan insanlar kurşunalarak öldürüldü. Berlin duvarı yıkılıncaya kadar birçok firar öykülerine şahitlik etti. Kimi mutlu bitti, kimisi hüzünlü. Balonla, tünel kazarak, araba zulalarında, bavulla dahil olmak üzere birçok kaçış yöntemi denendi. En ilginç firar biçimlerinden biri ise; doğuya giriş izni alan bir grup sanatçının büyük hoparlörler içerinde kaçırdıkları insanlar oldu. Bu beşbinin üzerinde gerçekleşen kaçış denemelerinde 235 kişi yaşamını yitirmiş, 800 küsur insan ise yaralanmıştı.

1989 yılında Alman halkının ve dünyanın baskısına dayanamayan DDR rejimi politbüro sözcüsü Günther Schabowski şu tarihi açıklamayı yapacaktı: "Doğu Alman halkı artık serbest gezme hakkına sahiptir." Bu açıklamaya çok şaşıran gazeticilerden biri tekrar sorar "Ne zamandan itibaren". Cevap ise "Bu günden itibaren." şeklinde olacaktı. İşin ilginç tarafı politbüro sözcüsü birkaç önemli ayrıntıyı söylemeyi unutmuştu. "Önceden dilekçeli ve vize geçişli." Fakat ok yaydan çıkmıştı. O gün yüzbinler duvara akın etmiş ve bu süreç soğuk savaşın son kalesini yerle bir etmişti.

31 Aralık gecesi Berlin duvarının üzerinde tanıdık bir sima olacaktı. Kara Şimsek dizisinden hatırladığımız Alman asıllı oyuncu David Hasselhoff o gece duvara çıkarak, Looking for Freedom (Özgürlüğü Ararken) şarkısını söylemişti.

Dünyadaki en büyük hazineniz olan özgürlüğünüzü asla yitirmeyiniz...

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...