6.04.2013

Grizzly Bear


Grizzly Bear bildiğimiz adıyla bozayı ya da ursus arctos. Özellikle Kuzey Amerika'da, Balkanlar'da, Rusya'da ve Anadolu'da yaşar. 1-2.5 metre arasında olup iki ayağı üzerinde doğrulduğunda boyu 2.5 metreye kadar çıkabilir. En az 80 kilodur, 600 kiloya kadar çıkabilir. En büyükleri Alaska'nın güneyinde görülür. Türkiye'de griye çalan bir kahverengi olduğu için "boz", Kuzey Amerika'da hafif kırlaşmış olduğu için "grizzly" denir.


Son derece güçlü, doğa şartlarına karşı dayanıklı ve etçil bir hayvandır. Yasaklanana kadar Romanların mahalle mahalle dolaştırıp oynattıkları boz ayıların, sayısı avlanma sonucu hayli azalmıştır. Nesli tükenen hayvanlar arasında yer almaktadır. Dünyanın en tehlikeli türü olan insanlar kadar saldırgan değildir. Sadece aç kaldıklarında karnını doyuracak kadar avlanırlar. İnsanlar kadar gözünü hırs bürümemiştir. Hiçbir ülkeye demokrasi götürmek gibi bir amaçları yoktur. Para, petrol, intikam, cinayet, kapitalizm gibi kavramlar hakkında en ufak bir fikirleri yoktur. İnsanlara mesajları çok açıktır: "Kimseden birşey istemiyoruz, az ötede oynayın yeter."

Evet Amerika'nın doğu sahillerinden, Brooklyn'den dört adamın kurmuş olduğu folk, rock sularında müzik yapan "Grizzly Bear" grubunun isim kaynağını tanımış olduk. Şimdi onların şarkılarına kulak verelim.

Grizzly Bear - Gun-Shy

Grizzly Bear - Two Weeks

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...