11.04.2013

Demir Lady ve müzik


Yukarıdaki resim, Iron Maiden grubunun 1980 tarihli "Sanctuary" albümünün kapağı. Resimde grubun simgesi Eddie, Demir Lady Margaret Thatcher'ın boğazını kesiyordu. Evet Thatcher, Eddie'nin bıçak darbeleriyle değil, eceliyle aramızdan ayrıldı. Bir döneme damgasını vuran Demir Lady, bir kesim tarafından çok sevildi, diğerleri tarafından modern zamanların en bölücü ve yıkıcı başbakanı olarak görüldü. Uyguladığı sosyal politikalar yüzünden fakirden alıp, zengine verdi. Bu serbest piyasa ekonomisine geçiş dönemi ardında birçok enkaz bıraktı. Onu eleştirenlere göre, kitlesel işsizlik, kapatılan fabrikalar, toplumdaki sert kırılmalar hep onun eseri. Diğer bir açıdan bakarsak, bir bakkalın kızının geldiği bu nokta aslında büyük bir başarı öyküsü. Ölünün ardından kutlama partileri yapılır mı? Demir Lady'nin ölümünden sonra İngiltere'de bir kesim elllerinde şampanya bunu kutladılar.


İngiltere'de rock yıldızları ile Thatcher'ın yıldızı hiçbir zaman barışmadı. Punk "God Save The Queen" diyerek kraliçeyi hedef aldı. Dönemin ünlü grupları bu ilk isyandan ilham alarak, 11 yıllık iktidarı boyunca Thatcher'ın açtığı derin yaraları eleştirmekten çekinmedi. Yüksek işsizlik oranı, enflasyon, gelir dağılımındaki adaletsizlik, ırkçılık, grevler yazılan şarkı sözlerine için bol bol malzeme sağlamış oldu. Dönemin anorko-punk gruplarının şarkı sözlerindeki ortak düşmanı sadece Margaret Thatcher'dı. Müziğin politik mesaj verme gücü Demir Lady'ye savaş açmıştı.

Evet bir dönem Morrissey'in şarkılarında giyotine gönderdiği Thatcher öldü. Hefner grubu yıllar önce "We Love The City" albümünde "Thatcher öldüğü gün kahkahalar atıp, bu hiç doğru olmasa bile bütün gece şarkı söyleyip dans edeceğiz diyordu." Artık o gün bunu isteyenler için geldi. Geride onun bıraktığı derin yaralar açmış neoliberal politikalar, yine onu sevmeyenlerin bıraktığı bu yaralara ilaç niyetinde nefis şarkılar. İyi, Kötü ve Çirkin. Hayatın yazılı olmayan kuralı.

Thatcher karşıtı bazı şarkılar:

- Morrissey "Margaret on the Guillotine"
- The Specials "Ghost Town"
- English Beat "Stand Down Margaret"
- Pink Floyd "The Fletcher Memorial Home"
- Billy Bragg "Thatcherites"
 
The Specials - Ghost Town

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...