7.01.2013

Umudun sesini kaybettik




Şenay Yüzbaşıoğlu, 4 Ocak 2013 günü 62 yaşında Gümüşsuyu’nda yaşadığı evinde öldü. Türk pop tarihinde umudun sesi olarak bilinen Şenay, özellikle “Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa” şarkıları ile bir döneme damgasını vurmuştu.

1973 seçimlerinde, CHP alışılandan farklı olarak miting alanlarına şarkıları taşıdı. Alanı dolduran kalabalıklar “umudumuz” sloganıyla o dönem CHP’nin başında bulanan Bülent Ecevit’i “Hayat Bayram Olsa” şarkısı eşliğinde beklediler. Meydanlardan yükselen: “Bütün dünya buna inansa / Bir inansa/ Hayat bayram olsa / İnsanlar el ele tutuşsa / Birlik olsa / Uzansak sonsuza” sözleri eşliğinde Karaoğlan seçimin galibi oldu.


Şenay, İstanbul Gelişim Orkestrasının ilk solistlerinden birisiydi. Burada Şerif Yüzbaşıoğlu ile tanıştı ve 1971 yılında evlendiler. Zaten Şenay’ı meşhur eden eserler bu iki müzik insanının ortak emekleriyle ortaya çıkmıştı. Birlikte yaptıkları yedi plak, ikilinin arasındaki müthiş kimyayı anlamak için yeterlidir sanırım. Zaten sanatçı toplamda on bir gibi sınırlı sayıda 45’lik ve bir albüm yapmıştı. 


Sev Kardeşim’e kadar pek ses getirmeyen 4 plağı bulunan Şenay, bu şarkı ile bir yıldız mertebesine ulaşmıştı. Ardından gelen “Hayat Bayram Olsa” onun şöhretini katlamıştı. Bu iki şarkının sözleri sanatçının kendisine aitti. Şenay şarkılarında hep mutlu bir gelecek tasviri yapmış dünyaya küsmemişti, ta ki hayat arkadaşı Şerif Yüzbaşıoğlu ölünceye kadar. Son 45’liği 1977 yılında yayınlanmıştı. Özellikle sağ-sol kavgasının ortaya çıktığı bir dönemde yayınlanan bu plak ütopik sözleri ile dikkat çekiyordu. Zaten kendisi de, her seferinde bütün şarkılarını ülkeyi aydınlık yarınlara çıkaracak insanlar için söylediğini belirtiyordu.

Şenay, sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede çalışmalar yaptı. Plakları bu ülkelerde basıldı, bu ülkelerde konserler verdi. Elbette birçok ödül aldı. Hayata küsmesi ise hayat arkadaşı Şerif Yüzbaşıoğlu’nu kaybetmesiyle başladı. Bir anlamda kendi kabuğuna çekildi. Hep beklenen o yeni hamleye nedendir bilinmez yanaşmak istemedi, ya da son dakikada vazgeçti. Şenay sadece sesi ile değil, ileriyi gören devrimci görüşleriyle örnek bir sanatçıydı. Nur içinde yat Şenay…

Şenay - Sev Karedeşim

Şenay - Hayat Bayram Olsa

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...