2.11.2012

Aşk kaç kişilik yaşanır



Tarihin belki de çözüm bulamadığı en önemli sorularından biridir “Aşkın etiği olur mu?” önermesi. Kısaca aşkın ahlaksal boyutunun sınırları nedir? Aşk her ne kadar iki kişiliktir dense de, çoğu zaman üçüncü kişi araya girer. Aşkın yazılı olmayan kuralı gereği, genelde bu üçüncü kişiye çekip gitmek düşer. Zaten gerçekten seviyorsa onun mutluluğu için ondan vazgeçip gider.

Tarihte bu genellemenin dışında tuhaf bir hikaye vardır. Lili Brik ile Mayakovski, tutkulu bir aşkın taraflarıdır. Fakat Lili Brik, Mayakovski’ye aşık olduğunda evlidir. Bu durum onu rahatsız ettiğinden durumu kocasına itiraf eder ve boşanmak ister. Tutkulu bir aşık olan kocası Ossip Brik ise, boşanmak yerine birlikte yaşamayı teklif eder. Üçümüz birlikte ölene kadar mutlu yaşayalım der…

Peki sonuç: Mayakovski’nin hayatının son bulma şekli intihardır.

Aşkın gözü kör olduğu için bütün ilişkilerin ilk günleri harika geçer. Sonrasında bir durgunluk dönemi ve acı sonun yaklaşması. Hani Alain De Botton demiş ya “İki insan ayrılırken, şefkatli konuşan taraf aşık olmayan taraftır.” Aynen bu süreç işlemeye başlar son aşamada. Sonrasını söylemeye gerek yok. Şayet unutamıyor ya da unutmak istemiyorsanız bir umut dünyasıdır alıp başını gidiyor. Zaten bu üç kişilik ilişkilerin üçüncü tarafı bu süreçte en iyi yardımcı oyuncu dalında işin içine girer. Zaten rolü de filmin süresine göre, ya eski sevgili arayana ya da unutulana kadar devam eder. Sonrası bildiğimiz hikaye. Ne demiş şair:

Ben birini sevmiyordum. O da beni sevmiyordu
bir gün bir yerde randevulaştık
ben gitmedim. O da gelmedi...

Stanton Miranda - Love Will Tear Us Apart

The Brunettes - Lovesong

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...