2.10.2012

Biraz da sinema: Stroszek


1977 tarihli bu Werner Herzog filmi Joy Division solisti Ian Curtis'in intihar etmeden önce seyrettiği film olarak hafızalara kazınmıştır. Bootleg olarak, üç değişik kapakla basılmış olan Joy Division plağı "Stroszek's Last Stand" de bu filme ve olaya gönderme yapar.

Alkolizm bağımlısı Bruno hapishaneden çıkar ve hemen bir bara gider. Bir akordeon edinmek ve sokak çalgıcısı olmak istemektedir. Barda eski dostu Eva'yla karşılaşır. Eva'nın hayatı da hiç iyi gitmemektedir. Bir hayat kadını olan Eva'nın peşinde birileri vardır. Eva ve Bruno, Bruno'nun bir dostu olan Herr Scheitz'in evinde kalmaya başlarlar. Fakat Eva'yı arayanlar bu üçlüye Berlin'i dar ederler. Geriye tek seçenek kalmıştır: Bir Amerikan Rüyası. Fırsatlar ülkesinde yeni bir hayat acaba onları mı beklemektedir.



Yolculuğa çıkarlar ve New York'a varırlar. Railroad Flats isimli küçük bir kasabada Bruno teknisyen, Eva garson olarak iş bulur. Günleri sakin geçse de, Amerika'nın parlak ışıklardan ibaret olmadığını anlarlar, gündelik hayatın sıradanlığı üzerlerine kabus gibi çöker. Derken birgün, bir banka memuru çıkagelir ve ödemelerini aksattıklarını söyler. Bruno ve Herr Scheitz bankayı soymaya karar verir, ama banka kapalıdır, umutsuzlukla yan taraftaki berberi soyarlar. Filmin sonunda dünyanın öbür tarafında da mutluluk olmadığını anlamışlardır.

David Byrne & St. Vincent - Who

Micachu & The Shapes - OK

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...