13.09.2012

Kanın akışını yavaşlatan müzik: Mazzy Star


Mazzy Star’ın kökleri Los Angeles’lı Rain Parade grubuna uzanır. Gitarist David Robback Rain Parade ile bir album yapıp ayrılmıştı. Daha sonra Opal diye bir gruba katılan Robback burada Hope Sandoval ile tanışıyor. Bir Avrupa turu sonrasında Opal dağılırken, Hope ve Robback Mazzy Star’ı kurmaya karar veriyorlar. 

Mazzy Star kalabalık bir müzisyen ekibinden oluşuyor gibi gözüksede 2 kişilik bir proje diyebiliriz. Mazzy Star müziğini tanımlamak gerekirse karanlık post-punk sularında The Velvet Underground’un hipnotik gitarlarına uzanan psychedelic bir yolculuk. Debut albümleri “She Hangs Brightly” 1990 yılında Rough Trade plak şirketinden çıkaran Mazzy Star kuru ve akılda kalıcı akustik balladları folk, blues etkileşimi ve Sandoval’ın esrarlı, hüzünlü vokaliyle birleştirerek dikkatleri çekti. 

 

Mazzy Star’ı günyüzüne çıkaran ve daha çok insan tarafından bilinmesini sağlayan olay 2.albümleri olan “So Tonight That I Might See”hiti olan “Fade Into You”parçası oldu. Amerika listelerinde tırmanışa geçen bu parça hayalci, melodik, atmosferik ve mesaj verme kaygısından uzak en güzel Mazzy Star parçalarından birisidir. Kimilerine gore ise en iyisi. Duruş itibariyle anti-star havasında olan ikili röportaj vermeyi ve turneye çıkmayı sevmiyorlar. Her fırsatta stüdyoyu konserlere tercih ettiğini söyleyen Hope Sandoval yapı itibariyle oldukça utangaç ve içine kapanık bir karakter. 


Popüler olmamak ve az insan tarafından bilinmek olgularının iyi müzik yapmak için daha iyi bir fırsat olduğunu düşünen Mazzy Star’ın Batman Forever filminin soundtrackine “Tell Me Now”, Stealing Beauty filminin soundtrackine de “Rhymes of an Hour” şarkılarını verdiğini hatırlatalım. “Among My Swan” abümü şarkı sözleri, armonikası ve oldukça durgun yapısıyla oldukça etkileyi bir çalışma. Cocteau Twins etkisinin açık bir şekilde hissedildiği album kırılgan bir parça olan “Disappear” ile açılıyor. Titreten bir mızıka sesi eşliğinde bir gece yarısı hiti olan “Flower in December” Sadoval’ın yankılı ve puslu vokaliyle ruhunuzu uzaklara uçuruyor. ”Rhymes of an Hour”, “Umbilical” ve “Rose Blood” yine aynı formülle yapılmış yavaş ve güzel parçalar. Albümün doruk noktası kabul edilebilecek “Take Everything”kesinlikle “Fade Into You” ayarında bir parça. Bu parçada Jesus & Mary Chain grubundan William Reid’in gitar çaldığını hatırlatalım.


Mazzy Star günümüzde pek benzeri olmayan bir müzik yapıyor. Akımlardan pek etkilenmeden kırılganlıklarını kağıda ve notalara döküyorlar. Bu bağlamda içine girilmesi zor bir grup. Ama geceyarısı depresif saatler için güzel bir seçim. Modern bir Nico yansıması gibi duran vokaller, çok sağlam melodiler ve husuzsuz distortion örnekleri, donmuş zamanda tek başına dinlenecek albümler. Kanın akışını yavaşlatan müzik nedir? sorusunun cevabıdır Mazzy Star. Bu sene yeni iki single yayınlayan Mazzy Star, yeni albümleriyle umarım en kısa zamanda karşımızda olur.

Mazzy Star - Into Dust

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...