8.08.2012

Pussy Riot


Son günlerde Rusya'da yaşanan bir olay müzik camiasının en çok konuşulan olaylarından biri haline geldi. Yaşam felsefeleri ve yaptıkları müziğe bakınca her hallerinden Riot Grrrl akımından etkilendikleri belli olan Rus feminist punk grubu Pussy Riot üyeleri şubat ayında tutuklanmıştı. Grubun tutuklanmasına sebep olay ise, Rus Ortodoks Kilisesi'nin kutsal mekanı Kurtarıcı İsa Katedreli'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ve kilise aleyhinde söyledikleri şarkılar. 

Grup gösterilerine ilk olarak Putin'in kadınlara yönelik politikalarını protesto etmek amacıyla Moskova metrosunda başlamıştı. Ocak ayında Kızıl Meydan'da Putin karşıtı izinsiz bir gösteride yer alan grup üyelerinden 8'i tutuklanmış ve para cezası ödeyerek serbest kalmıştı. Bu süreçte sosyal medyayı da arkasına alan grubun destekçileri hızla büyümüştü. Son olarak katedral hadisesi yaşanınca grubun 4 üyesi tutuklandı. Aslında grup bu katedrali seçmesinde bir sebep vardı. Çünkü Rus Ortodoks Kiliseli Liderinin seçimlerde Putin'i açıkça desteklediği biliniyordu. Fakat grup bu sefer sert kayaya çarpmıştı. Çünkü bu durum onları destekleyenler kadar onlardan nefret edenleri ortaya çıkarmıştı. Nefret edenlerin temel savundukları düşünce dine hakaretti.


Geçtiğimiz günlerde gruba destek amaçlı İngiliz The Times gazetesinde Pussy Riot için açık mektup yayımlandı. Destek verenler arasında Neil Tennat, Jarvis Cocker, Franz Ferdinand, Johnny Marr gibi isimler vardı. Temel istek adil bir yargılama süreciydi. Yine bir diğer önemli bir müzik grubu Red Hot Chili Peppers geçtiğimiz aylarda Rusya'da verdikleri konser sırasında gruba destek verdiklerini dile getirdi. Solist Anthony Kiedis konser sırasında Pussy Riot yazılı bir tşört giydi.

Belki de Pussy Riot sadece The Slits, Bikini Kill gibi ablalarının yolundan gitmek istiyordu. Ama bazen neyi nerede ve nasıl yaptığının çok önemi oluyor.Yanlış zaman, yanlış insan...

The Slits - I Heard It Through The Grapevine

Bikini Kill - Rebel Girl

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...