23.08.2012

Buzzcocks ruhu


Franz Ferdinand grubunun beyni Alex Kapranos çok sevdiğim gruplardan biri olan Buzzcocks için bakın neler demiş.

Sex Pistols ve The Clash'le birlikte punk'un köşetaşı olarak duruyor Buzzcocks; Manchester'dan gelmeleri ayrıca ilham verici. Onlarda "herkes bir alıp, üç akor basıp bir grup kurabilir" şeklindeki Londra punk fikriyatından fazlası vardı. Bu fikir kendi içinde zaten heyecan verici. Ama onlar Joy Division'dan Dead Kennedys gibi Amerikalılara uzanan post-punk ateşinin işaretini verdiler. "Spiral Scratch" EP'sinin ne melodileri ne de sözleri açık seçiktir. Her zaman basit ve doğrudan oldular, ama asla açık, hemen anlaşılır olmadılar. Göz göre göre şok edici olmadan, şok edici biçimde taze kaldılar.



Büyük gruplar kişiliklerin birleşimidir; grubun karakteri bu önceden kestirilemez, tarifi gelmez dinamikten ortaya çıkar. "Spiral Scratch"te Howard Devoto diğerleriyle anlaşmazlık içinde gibidir, albümü ilginç kılan bu. Devoto albüme paranoyakça bir pırıltı getiriyor.

Pistols'ın punk'a yaklaşımı şöyleydi: "Mümkün olduğunca para kazanalım ve uzayalım." Kendi içinde takdire şayan bir yaklaşım, çünkü o devirde müzik endüstrisi, aç ve genç hayvanlarca kanı içilmesi gereken şişmiş bir canavar gibiydi. Buzzcocks olaya başka bir açıdan bakıyordu. Bu şişkin canavarla yapılacak bir şey olmadığına karar verdiler ve "Spiral Scratch"i bağımsız olarak yayınladılar. Bence bu, kulağına çengelli iğne takmaktan daha fazla cesaret isteyen bir iş. 80'lerden günümüze, alternatif müziğin başlamasının ve sürmesinin birinci elden sorumlusu onlar. Rough Trade, Postcard, Factory, Creation... Bütün bu firmalar, Buzzcocks'ın Spiral Scratch'le yaptığından ilham aldılar.

The Buzzcocks - Ever Fallen in Love

Buzzcocks - Sixteen Again

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...