19.07.2012

Elektronik müziğin mucidi İlhan Mimaroğlu aramızdan ayrıldı.


Besteci, film ve müzik eleştirmeni, yazar, radyo programcısı, prodüktör gibi bütün sıfatları kendinde toplamış çok yönlü bir insandı "elektronik müziğin mucidi" İlhan Mimaroğlu. Salı günü yıllardır yaşadığı New York'ta hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrıldı.

Mimar Kemaleddin Bey'in oğlu olarak dünyaya gelen Mimaroğlu 1945'te henüz 19 yaşındayken müzikle ilgilenmeye başlamıştı. 1955 yılında Rockefeller bursuyla Amerika'ya gitmiş ve Columbia Üniversitesi'nde okumuştu. Bu dönemde dünya müziğini etkileyen onlarca çalışması dikkat çekmişti. Özellikle elektronik müzik üzerine çalışan Mimaroğlu bunun kitabını yazan ender insanlardandır. Onun müzikleri karmaşık bir dünyanın ve sonsuz bir ruh aleminin dışa yansıması gibidir. Soyut bir tablodan fırlamış tekinsiz ruhlar.

Ayrıca büyük ustanın çok huysuz bir yapısı vardı. Öyle ki uçakta sigara içirmedikleri için New York'tan İstanbul'a bile gelmeyi çoğu zaman redetmiştir. Tüm zamanında kıymeti bilinmeyen ustalar gibi bu aralar üzerine çok şey söylenecek, bir süre sonra ise unutulup gidecek büyük usta. Belki de şu an onunla tanışmak için geç kalınmış bir an değildir. Bilenler bilmeyenlere anlatsın lütfen...

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...