14.03.2012

Yurttan Sesler : Sapan


Yerli gruplarımızdan Sapan kendilerini tanıtan bir mail atmışlar. Kendilerine başarılar dileyerek yollarının açık olmasını umuyorum.

Sapan, uzun bir aradan sonra 2010 yılının ocak ayında tekrar kuruldu ve çekirdek kadrosunu oluşturdu. Baykal Ada (Gitar/Vokal), Cihan Deniz (Bas) ve Hikmet Altınyıldız (Davul/Geri Vokal) üçlüsü, müziğinde melankoli ve umudu birlikte ifade ediyor. Grup, İndie'ye yakın bir çizgiye sahip ve şarkılarını Türkçe, İngilizce ve Fransızca seslendiriyor.

İstanbul’un önemli canlı müzik mekanlarından bir çoğunda sahne almış olan Sapan bu kez yeni kayıtlarıyla dinleyicisiyle buluşuyor.

2011 Kasım ayının 30'unda Bronx Pi Sahne'de lansmanını yaptığı EP'si Gökyüzünde Yeryüzü ile Sapan Türkçe repertuarından dört şarkıyı dinleyicilerinin beğenisine sundu: Düşer Sözler, Uktem, Che ve Kontrast. EP'de yer alan şarkıların her biri, insanın içinde bulunduğu ve çoğunu da kendisinin yarattığı çelişkileri anlatmakta. Bu çelişkiler genel ve paralel bir ruh halini yansıtırken, konu oldukları durumlar şarkıdan şarkıya farklılık gösteriyor.

Che en içsel ve kişiselleştirilmiş haliyle, bir bakıma tamamen özele dokunan fakat herkesin kendisini içinde bulabileceği, birine duyulan tutkunun içindeki çelişik duygu ve korkuları ifade ediyor.

“Uktem” ise, EP’nin ismi olan “Gökyüzünde Yeryüzü” deyimiyle tam olarak en çok örtüşen şarkı belki de.
Hakikat ile gerçeğin birbirine girdiği, ulaşılamaz neticelere gebe isteklerin baskın olduğu bir zihniyetin izlerini taşıyor. Şarkının sonlarına doğru beliren İngilizce konuşma ise 1976 yılında Sidney Lumet tarafından çekilen “The Network” isimli filmden bir kesit. Bir ideolojinin insanlığa has bir gerçeklik olmasına rağmen, insan tarafından nasıl bir hakikate dönüştürüldüğünün oldukça açık bir anlatımı. Değer, kaygı ve hassasiyetin yer almadığı bir dünyayı tasvir ediyor o gür ve kızgın ses. Tamamen bireysel bir çıkmazsın makro boyutlara ulaşımıdır söz konusu hakikat yanılgısı. Oysa bir kedi, bir ağaç veya evren için ne ifade ediyordur kim bilir ideolojik ve bireysel saplantılarımız… Hiçbir şey.

Bilinçaltımızla yüzleşirken, bir benlik çatışması alevlenir içimizde. “Kontrast” bir ikililiğe göz kırpmakta. Kendimize dışarıdan bir gözle baktıkça, kendimizden soyutlandıkça, bir başka “benlik” belirir zamanla. Şahıs zamirleri karışır. Oysa her bir belirti, bütünün parçasıdır. Kabullenme süreciyle başlayan ve ulaşılması güç olan içsel barışıklık ve huzur duygusuyla sonlanır EP: “güldü hayata”.

"Gökyüzünde Yeryüzü", birey ve toplulukların engebeli düşünsel ve duygusal dünyalarından küçük bir iz düşümü, hayalî bir seyahat sunuyor.

Albümü dinlemek ve indirmek için: http://sapan.info/#aa0/custom_plain


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...