15.03.2012

Birazda Sinema : Şişko Dünya (Fette Welt)


Jan Schütte'nin 1998 yapımı Şişko Dünya filmi uzak, egzotik bir mekanda başlamaktadır. Her gün gördüğünüz ama gözlerinin içine hiç bakmadığınız bir dünyada. Herhangi bir yerde kendi yolunuza giderken kıyısından geçtiğiniz bir dünya.

Orta sınıfın saygınlığı ile kendini geçindirmesi arasındaki sınır jilet keskinliğindedir. Felaket çok çabuk ve rastgele vurur ve geriye dönüş yolu ise çetrefilli, neredeyse olanaksızdır. Film, Helmut Krausser'in bir romanına dayanmaktadır ve tek başına kalmış genç Hagen Trinker ile kaçak bir kız olan Judith'in, şehrin mavi, soğuk göğü altında geçen, bütünüyle romantik fakat hayatta kalmak için verilen varoluş mücadelesinden asla uzak kalmayan bir aşk öyküsüdür. Filmde, ani cinnet anlarını takip eden dramlar, karışıklıklar ve yanlış anlaşılmalar olduğu kadar ani sempati, öfke ve espritüellik patlamaları, devamlı olarak saldırganlık ve duygusallık arasında gidip gelmeler, durağanlık ve çılgınlık da vardır.

Başkahramanlar hiçbir şekilde pasif acı çekenler değillerdir. Yıllar yılı caddelerde kaderin kaypaklığına karşı verilen hayat mücadelesi onları ironi ve saçma olanı derinden hissedebilme ve günlük haksızlıklarla aşağılanmalara karşı kendilerini espritüellikle koruma yeteneği ile silahlandırmıştır. Özlü ve lirik bir atmosfere sahip, kısa ve yoğun sahnelerle açıklanan, Münih köprüleri altında bir Kasım gecesi gibi karanlık ve sıcak bir aşk hikayesinin alatıldığı bir film.


Say Hi - Devils

New Build - Misery Loves Company

White Rabbits - Temporary

Blitzen Trapper - Black River Killer

Nicolas Jaar - With Just One Glance

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...