10.02.2012

Öyle Bir Geçer ki Zaman : Raindog


Şimdilerin Zakkum'u olan Raindog grubu bir dönem Ankara'nın en sevilen ve en çok tartışılan cover gruplarından biriydi. Radiohead, Smiths, Blur, Morrissey, Muse, Violent Femmes, Oasis, Placebo, Suede, Pixies gibi isimlerden sevilen parçaları yorumlayan grubun en özgün kişiliği tartışmasız solist Yusuf Demirkol'du. Tren öpsün sizi Zeki Müren edasıyla çıktığı sahnede şarkılara mutlaka kendince bir yorum katardı. Ve elbette Yusuf'un sahnedeki Huysuz Virjin tavırları izlenmeye değerdi. 1999 yılında Olgunlar'da bulunan Sinema Bar'da çalmaya başlayan Raindog daha sonra Ankara'da Gölge, Eski Limon, Biberon gibi mekanlarda düzenli olarak 1000'e yakın sahne performansı yaptı.

Grubun sahne önünde Yusuf Yusuf diye bağıran hayranları kadar, Yusuf'un çakma bir Brian Molko taklidi olduğunu söyleyen ve ondan nefret eden bir erkek popülasyonu eksik olmazdı. Grubun ilk dönemlerinde kızların hasta olduğu kısa boylu ve karizmatik bir bascıları vardı. Kendi aramızda pigme dediğimiz bu eleman okulu bitirince gruptan ayrılmak zorunda kalmıştı. Onun Raindog ile çaldığı son geceyi hatırlıyorumda, elemanın anne ve babası oradaydı. O gece Gölge Bar'da bir mezuniyet gecesi havası vardı.

Bizim arkadaş grubunun yoğun Raindog hayranlığı yüzünden bende mekanlardan mekanlara bir bavul misali sürükleniyordum. Gerçekleşen ritüel şu şekildeydi. Önce Karanfil'deki Dost Kitapevi'nin önünde buluşulur ve bir yemek yenir. Daha sonra O dönem Sakarya'da bulunan her zaman kirli, salaş ve ucuz bir mekan olan Nihayet'te ısınma turları ve ortam yoklaması yapılır. İlerleyen saatlerde Eski Limon'a geçilir. Kapıda ya Adil yada Murat olur. Limon'da o gece mutlaka bir kavga çıkar ve şişeler havada uçuşur. Saat bire doğru Limon kapatılır ve Sakarya'da bir kokoreç yenir. Sonra gecenin sonu için SSK'daki Gölge'ye geçilir. Elbette o saatten sonraki pek kolay hatırlanmaz. Eski Limon demişken o nahoş olay yüzünden kapanmasına kadar Limon o dönemin öğrencileri için bir mabet olmuştur sanırım. O yıllarda sadece Ankara'da değil belkide başka hiçbir şehirde Limon gibi kendine özgü havası ve müşterileri olan başka bir mekan olmamıştır.

Şimdi düşünüyorum da güzel günlerdi Ankara denen gri şehrin akşamlarında sorgusuzca kaybolmak...


Raindog – Psycho Killer (Talking heads cover)



Raindog – Zero (Smashing Pumpkins cover)

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...