6.02.2012

BLUE


Goiania, Brezilya, Eylül 1987: İki kağıt toplayıcısı boş bir araziye atılmış metal bir tüp buluyor. Çekiç darbeleriyle kırıyorlar ve içinden mavi ışıklı bir taş çıkıyor. Büyülü taş ışık yayıyor, havayı maviye boyuyor, kendisine dokunan herkese parıltı veriyor.

Kağıt toplayıcılar bu ışıklı taşı bölüşüyorlar. Komşularına taştan parçalar hediye ediyorlar. Kim tenine sürterse karanlıkta ışıldıyor. Bütün mahalle adeta bir lambaya dönüşüyor. Yoksulların yurdu, birden bire ışık zengini oluyor, şenlik oluyor.

Ertesi gün, kağıt toplayıcılar kusuyorlar. Hindistan cevizi ve mango yemişlerdi, ondan olmasın? Ama bütün mahalle kusuyor, herkes kabarıyor ve yanıyor. Mavi ışık yakıyor, yiyor ve öldürüyor ve rüzgar, yağmur, sinekler ve kuşlar tarafından taşınıp saçılıyor.

Tarihdeki en büyük nükleer felaketlerden biriydi bu. Çok insan öldü. Çok daha fazlası sonsuza dek sakat kaldı. Goiania'nın o varoşlarında hiç kimse radyoaktivite kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyordu, hiç kimse sezyum 137 diye bir şeyden bahsedildiğini duymamıştı. Daha bir yıl önce herkes Çernobil'den bahsediyordu. Goiania'dan hiçbir zaman haberdar olunmadı. 1992'de, Küba Goiania'lı hasta çocukları aldı, onlara ücretsiz tıbbı tedavi uyguladı. Her ne kadar küresel kamuoyu fabrikalarının Küba için her zaman çok endişelendikleri bilinse de, bu olay en ufak bir yankı uyandırmadı.

Trajediden bir ay sonra, Goias'taki federal polis şefi açıklama yaptı:

"Saçma bir durum. Radyoaktif maddelerin tıbbı amaçla kullanılmasından kimse sorumlu tutulamaz."

"Eduardo Galeano"

Ve ismi mavi renk ile özdeşleşmiş Derek Jarman'ın dünyanın en güzel şarkısı "There Is A Light That Never Goes Out" için yapmış olduğu nefis video.


John Foxx - Europe After The Rain (Single Edit)

Style Council - Shout To The Top

Martha & The Muffins - Echo Beach

Men Without Hats - Safety Dance

16 Horsepower - My Narrow Mind


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...