12.05.2014

Mulder & Scully


Geçen günlerin birinde bilgisayarımı kurcalarken Catatonia grubunun Mulder and Scully parçasına rastladım. Bir dönem en sevdiğim şeylerden biriydi cuma geceleri yayınlanan X-Files dizisini dört gözle beklemek. Paranormal vakalar, gizemli olaylar, hiçbir zaman hükümet tarafından kamuoyuna açıklanmayan uzaylılar ve bunları araştırmakla görevli FBI ajanları Dana Scully ve Fox Mulder. Fox Mulder'ın kardeşinin uzaylılar tarafından kaçırılmasına inanması neticesinde bu dosyalara olan sonsuz inancını, Scully'nin bilime ve gerçeklere dayanan tavrı bir şekilde dengeliyordu. Bu ikili arasındaki açıklanamayan müthiş kimya dillere destandı. Dizi her zaman net olmayan bir sonla biter, kafalarımızda hep bir soru işareti bırakır ve sürekli kendi kendimize "acaba" derdik.


Bundan on küsur yıl önce bu dizinin Sır Dosyası ismiyle Türk versiyonu yapılmıştı. Senaryosu ünlü Muska kitabının yazarı Sadık Yemli tarafından yazılan dizi Taylan Biraderler tarafından çekildi ve sadece beş bölüm yayınlandı. Dönemi itibariyle çok ileri bir teknikle 16mm sinema formatında ve sesli çekilen dizi paranormal olayları araştıran Mavi Büro'nun başından geçen olayları bu çoğrafyanın dilinde anlatıyordu. Taner Birsel ve Mehmet Günsür'un başrolünü oynadığı dizi gerek Demir Demirkan'ın yaptığı Ahura isimli jenerek müziği ve gerekse o dönem için Türkiye şartlarında denenmemiş bir temayı konu almasıyla çok değişik bir yapımdı. Şahsen ben her bölümünde tırsar ve bir sonraki bölümü iple çekerdim. Elbette o dönem için gerekli desteği ve ilgiyi bulamayan dizi beş bölüm sonrasında yayından kaldırılmıştı. Kısaca güzel günlerdi...


Catatonia - Mulder & Scully

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hayret nasıl kaçırmışım ben bu diziyi, hem oyuncular hem yapım ekibi favorilerim oysa. Yazık böyle yapımlar hemen kayboluyor medyadan. Güzel paylaşım, teşekkürler.

selim ka dedi ki...

oha oha zamanda takla attım, x-files'ın kafası çok ayrıydı. eyvallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...