29.01.2012

Birazda Sinema : Uzak Işıklar


İki ülke, iki kent ve bir nehir. Oder nehri yalnızca Alman kenti Frankfurt ile Polonya kenti Slubice'yi değil aynı zamanda iki dünyayı birbirinden ayırmaktadır. Fakir ya da zengin birçok insan buraya büyük umutlarla gelmekte ve çoğu zaman da kendi yarattıkları sınırları aşamamaktadırlar.

Karşılık göremediği aşkı yüzünden ailesine ihanet eden genç sigara kaçakçısı Andreas, bu karakterden biridir. Diğeri, iflas etmemek için umutsuzca çaba harcayan Ingo, bir başkası ise kızının kiliseye kabul töreninde giyeceği elbiseyi almak için acilen aparaya ihtiyacı olan Polonyalı taksi şoförü Antoni'dir.

Uzak Işıklar rastlantılar sonucu, 48 saatlik bir zaman dilimi içinde karşılaşan bir grup insanın öyküsünü anlatır. Bu insanlar birbirlerini kandırır, hırsızlık yapar, yardım etmeye çalışır, sıkıntıya düşer, birbirlerini sever ve umutla geleceğe bakmaya çalışırlar. Bütün güçleri ile yaşadıkları bu çılgın dünyada kendilerine bir yer edinmek ve mutlu olmak için çabalarlar. Bazıları aydınlıkta bazıları karanlıkta.

Yönetmen Hans-Christian Schmid orjinal ismi Lichter olan filminde, Batı'nın neden bu kadar zengin olduğunu, sınırlarını neden dışarıya kapadığını, kendisine sığınmak isteyenlere neden bu kadar insanlık dışı davrandığı gibi sorulara cevap arıyor. Filmdeki karakterlerin dokunaklı ve insancıl öyküleri de filmin politik mesajı kadar önemli.

Uzak Işıklar her anlama gelebilir: Kilisedeki mumlar, sığınmacıların Berlin zannettikleri Slubice kentinin ışıkları ya da heyecanla beklenen bir taksinin farları. Hem umut verecek hem de tehlikeli olabilecek bir kelime oyunu.

2003 yılında Gezici Festival'de izlediğim Uzak Işıklar'ın müziklerini The Notwist grubunun yaptığını belirtelim. Ayrıca 2000'li yılların başında İngiltere'de başlayıp şu sıralar yeni bir akıma dönüşen Dubstep müzik tarzının öncülerinden Burial'ın Distant Lights parçasını da es geçmeyelim.


Burial - Distant Lights

The Notwist - Consequence

The Notwist - Shrink

The Notwist - This Room

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...