16.12.2011

Körler Ülkesi Khalkedon


Endonezya'nın Bande Açe bölgesinde, polis bir konserde İslami değerlere tehdit oluşturdukları gerekçesiyle göz altına aldıkları punkçı gençlerin saçlarını traş etti. Vücutlarındaki piercingler ve takılar zorla çıkarılarak ruhsal olarak arınmaları için nehre sokulup yıkandılar. Yeni kıyafetler verilen gençler askeri tarzda disiplin eğitimi alıyorlar ve 10 günlük rehabilitasyon sürecinden sonra evlerine gönderilecekler. İnsan inanın o çocukların şaşkın ve çaresiz bakışlarına mı üzülse yoksa devletin soğuk suyla punk merakını bastırma şekline mi gülse şaşırıyor.

Jello Biafra önderliğinde kurulan Dead Kennedys tartışmasız ABD punk sahnesinin en öncü figürüydü. Her ne kadar yaptıkları müzikte 70'lerin İngiliz punk'ının etkisi inkar edilemez olsada, Dead Kennedys andrenalinin yanında kimi İngiliz punk gruplarının müziği 3. sınıf dışavurumcu Alman pornosu gibi kalıyordu. Bunda Biafra'nın dört dörtlük bir ön adam olmasının payı büyüktü. Sahnede seyircilerin arasına balıkma dalıp onları taciz etmek grubun sahne şovlarının bir parçacıydı. Ve çoğunlukla bu tacizler bir kavgayla sonuçlanıyordu. Grubun diğer numaraları arasında; bir mezarlıkta evlenmek, San Francisco Belediye Başkanlığı için aday olmak ve kalabalığın sahnede kendilerini soymalarına izin vermek en dikkat çekenleriydi.

Dead Kennedys her zaman can alıcı ve çarpık konulara şarkılarında ver vermişlerdir. Atom bombası karşıtı alaycı Kill The Poor, California Valisi Jerry Brown'ın yeni çağ faşişmi üzerine yazdıkları California Uber Alles, Kamboçya'da birbuçuk milyonun üzerinde insanın katledilmesinden sorumlu eski kızıl kmer lideri Pol Pot ve buna seyirci kalan Amerikan Dış Politikası üzerine yazdıkları Holiday In Cambodia en dikkat çeken parçalarıydı.

Sonuç olarak Dead Kennedys dünyada mantar gibi türeyen yüzlerce benzer grubun aksine sahici, inandırıcı ve felsefesi olan bir gruptu. Biafra'nın sanatsal yaratıcılığı ve düzenin onur kırıcı beklentilerine karşı verdiği mücadele hayranlık uyandırıcıydı. Grubun Jello Biafra'sız bir İstanbul konseride yaptığını hatırlatalım.

Körler Ülkesi Khalkedon'da gözünü açık tutmak. Bütün bu mesele bu sanırım...


Dead Kennedys - California Uber Alles

Dead Kennedys - Too Drunk To Fuck

Dead Kennedys - Holiday In Cambodia

Dead Kennedys - Kill The Poor

1 yorum:

Dejan dedi ki...

Fresh Fruit for Rotten Vegetables albümünün tamamı çok kaliteli. Hâlâ çok sık dinliyorum. Özellikle 1984 göndermeli California Uber Alles müthiş bir parça. Rock ve punk rock'ın bu insiyatif alan, bol göndermeli müziğini sevmemek bu yüzden mümkün değil :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...