1.02.2013

The Ting Tings

Ada coğrafyasında bir barın tuvalet kuyruğunda bir araya gelen her 4 kişinin bir grup kurduğunu ve The Next Big Things adayı olmak için yarıştığını düşünürsek Manchester’lı ikili ezber bozuyor. Müzik kariyerine doksanların ortasında teenager kız grubu “TKO “(Technical Knock Out ) ile başlayan Katie White ve “Babakoto” isimli grupla müzik hayatına başlayan ve daha sonra “Mojo Pin” isimli bir grubu olan Jules De Martino'dan oluşan Manchester'lı ekip The Ting Tings 2008'i fişekleyen isimlerin en başında yer alıyor. Vokal, gitar ve perküsyonda Katie White'a geri vokaller ve işin elektronik kısmında Jules De Martino eşlik ediyor.

BBC 6 Music'in ilk lokal single'ları That's Not My Name'i dakkabaşı çalmasıyla yerel düzeyde başarı kazanan ardından Glastonbury festivali ve Later with Jools Holland'daki performansları sonrası ünleri yayılıyor. Çıkardıkları debut albüm ile şu an İngiltere listelerinde Madonna’yı tahtında eden grup olarak sükse yapmaya başladılar. Daha önce müzik sanayisinin sırtını döndüğü ikilinin bir nevi görkemli bir intikam alması diyebiliriz.Müzikal anlamda Blondie, B-52’s, Tom Tom Club gibi isimlerin power-pop etkileşiminden gelip new wave,synth-punk ve disko sosunu dişi şarkıcı oyunları ile çok iyi birleştiriyorlar.



Albümde ilk dinleyişte en çok dikkat çeken özellik Katie White’ın her şarkıda kullandığı çok çeşitli vokal tekniği. Albüm aynı zamanda single olarak yayınlanan De Matino’nun hipnotik bas davulunun etrafında ses çıkaran bir gitar tekrarı ve küstah uyarı sesleri ile süslenmiş bulaşıcı bir şarkı olan “Great DJ” ile açılıyor. 60’ların kıpır kıpır go go girl’ü Toni Basil sitili punk-funk cilalı "That's Not My Name". Caz tınıları içeren ve Nina Simone tarzı içten içe bir vokal içeren “Traffic Lights” basit ve tekrarlanan bir bas gitarın etrafında inşa edilmiş klavye ekseninde dönen albümün ilginç parçalarından biri olan “Fruit Machine”. Ipod reklam müziği olarak kendi reklamını yapan“Shut Up and Let Me Go” kışkırtıcı vokaller eşliğinde postmodern bir diskotek şarkısı olarak bir “In Deep” klasiği olan “Last Night a DJ Saved My Life”ı hatırlatıyor. “Keep Your Head” enerjik yapısı ile new wave soundunun popüler bir yaklaşımı. ”We walk” ufakça bir düzenleme ile “Shut Up and Let Me Go’nun devamı gibi duruyor. Bir Cardigans şarkısı gibi tınlayan "Be the One" yumuşak yapısı ve söylemi ile albümün en kuvvetli parçalarından birisi,altı dakikalık saf gitar tonları arasında funky diskotek vuruşları ile garip bir ses yolculuğuna çıkaran “Impacilla Carpisung".

The Ting Tings albümü dünya döndükçe dönmeye devam edecek albümlerden birisi olmasa da 2008 yılının en keyifli albümlerinden biri olarak yere sağlam basıyor.

"Bu yazım 2008 yılında Roll Dergisi'nde yayınlanmıştır." 

 
The Ting Tings - Shut Up and Let Me Go

The Ting Tings - That's Not My Name

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...